Financieel hulpverleners hebben vaak toegang tot vertrouwelijke informatie van hulpvragers. Het is essentieel om hiermee terughoudend om te gaan. Schuldeisers geven regelmatig aan dat zij onnodig veel informatie ontvangen.
Bij het delen van gegevens met schuldeisers is het belangrijk dat beide partijen weten om wie het gaat. Voor de meeste gegevensuitwisselingen bestaat een juridische basis, zoals de AVG, bijvoorbeeld na een beschikking volgens de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) of bij vroegsignalering.
Hoewel het op grond van de Wgs in sommige situaties is toegestaan om het BSN-nummer te delen, mag dit nooit standaard gebeuren.
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) benadrukt in een Handreiking uit 2021 het volgende:
Ook het delen van medische details vereist extra zorgvuldigheid. In de meeste situaties ontbreekt een juridische grondslag om dergelijke gegevens te delen.
Bedenk altijd of de informatie die je deelt noodzakelijk is voor het doel van de schuldhulpverlening. Door terughoudend te zijn, bescherm je niet alleen de privacy van hulpvragers, maar voldoe je ook aan wettelijke eisen.