Op zoek naar een mentor in Den Haag? Neem een kijkje bij Saillant. Saillant biedt de mogelijkheid tot mentorschap en werkt daarnaast zonder wachtlijst in de regio Den Haag, waardoor je bij ons snel terecht kunt. Dit is omdat wij onze klanten graag de persoonlijke aandacht bieden die een dergelijk traject vereist. Meer weten over wat mentorschap inhoudt, of alvast kennismaken? Vul het contactformulier in op onze website en wij nemen spoedig contact met je op.
Vul de onderstaande gegevens in en wij nemen direct contact met je op om jouw aanvraag te behandelen. Hulpverlener? Download hier de formulieren
Bij mentorschap richten we ons op personen met een verstandelijke beperking, dementie of andere psychische problematiek die de betrokkene hindert bij het maken van bepaalde (financiële) keuzes. Vaak kan de betrokkene met behulp van familie nog veel zelf doen, maar als dit niet het geval is, kan mentorschap een uitkomst bieden. Voorop staat persoonlijke aandacht voor de cliënt. Saillant regio Den Haag kent bekwame mentoren die het hun prioriteit maken een goede relatie op te bouwen met de cliënt, en deze te ondersteunen waar nodig. Om dit te waarborgen zorgt de mentor voor een maandelijks contactmoment in Den Haag, om met de cliënt te bespreken hoe de zaken ervoor staan.
Mentorschap kan alleen door specifieke partijen worden aangevraagd. Het proces voor deze aanvraag loopt over het algemeen hetzelfde als voor bewindvoering. De volgende personen of partijen zijn in de mogelijkheid om mentorschap aan te vragen: de betrokkene zelf of diens partner; familie van de betrokkene (tot de vierde graad). Hieronder vallen bijvoorbeeld (groot)ouders, (klein)kinderen, broers, zussen, etc.; een voogd of verzorger (wanneer de betrokkene nog minderjarig is); een huidige beschermingsbewindvoerder, curator of mentor; overige partijen. Denk hierbij aan een begeleidende instelling.
Saillant is aangesloten en werkt conform de richtlijnen van de branchevereniging Horus. Het Landelijke Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton (LOVCK) stelt ieder jaar de tarieven vast die wij mogen hanteren.
De duur van de aanvraag voor mentorschap kan verschillen per situatie. Na het indienen van de aanvraag zal er eerst een onderzoek plaatsvinden naar de betrokkene en zijn of haar situatie. Hierna volgt een zitting waarbij wordt besloten of mentorschap noodzakelijk is en wie er als mentor zal worden aangesteld. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren voordat de benoeming van de mentor definitief is.
Als er een professionele mentor wordt aangesteld, zullen hier kosten aan verbonden zijn die kunnen worden betaald uit het vermogen van de betrokkene of via een vergoeding van de overheid. De hoogte van deze kosten kan verschillen per mentor en per situatie. Als de betrokkene zelf niet in staat is om de kosten te dragen, kan er bijzondere bijstand worden aangevraagd.
Een mentorschap kan worden aangevraagd bij de kantonrechter. Dit kan worden gedaan door de betrokkene zelf, een familielid, de partner of een instelling die zich bezighoudt met de verzorging van de betrokkene. De procedure voor het aanvragen van mentorschap omvat verschillende stappen, waaronder een onderzoek en een zitting. Meer informatie over de procedure is te vinden in onze blogpost over mentorschap.
Bewindvoering is een vorm van toezicht op iemands financiële situatie. Een bewindvoerder zorgt ervoor dat zijn cliënt zijn/haar verplichtingen nakomt en indien nodig, helpt bij het beheren van de financiën.
Mentorschap is een vorm van begeleiding, waarbij de mentor de cliënt helpt bij het nemen van verantwoordelijke beslissingen over zijn/haar leven en toekomst. De mentor kan bewind en curatele aanvragen bij de rechtbank, maar is NIET verantwoordelijk voor het beheer van de financiën.
Bewindvoering en mentorschap kunnen naast elkaar, maar ook in combinatie met elkaar worden toegepast. In bepaalde gevallen kan de rechtbank bepalen dat beide vormen van begeleiding noodzakelijk zijn. Het is belangrijk om te weten dat bewindvoering altijd door een professionele bewindvoerder wordt uitgevoerd, terwijl mentorschap ook door vrijwilligers kan worden gedaan.
Als je mentorschap wilt aanvragen op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding, dan kun je contact opnemen met Saillant. Saillant biedt mentorschap aan via een formulier, telefoon of e-mail. Om mentorschap aan te vragen, volg deze stappen:
1. Neem contact op met Saillant via het formulier link, telefoon link of e-mail link.
2. Geef aan waarom je mentorschap wilt aanvragen en wat je in de mentorschap zoekt.
3. Vermeld je naam en contactgegevens.
4. Verstuur de aanvraag mentorschap.
Een kennismakingsgesprek is vrijblijvend.
De kantonrechter houdt toezicht op de mentor. Hij kan de mentor te allen tijde voor verhoor bij hem roepen. De mentor is dan verplicht de gevraagde inlichtingen te verstrekken. De kantonrechter wordt vaak op verzoek van de familieleden ingeschakeld. Zij zijn het dan bijvoorbeeld niet eens met de wijze waarop de mentor de belangen behartigt.
Wat zijn de bevoegdheden van een mentor?
Wat doet een mentor voor je?
Een mentor neemt samen met of voor iemand die dat niet (helemaal) zelf (meer) kan beslissingen op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Lees hieronder alle mentorschap taken:
heel tevreden al jaren zo
Ben al een aantal jaar cliënt bij Saillant. En heb nog nooit meegemaakt dat ze niet voor je klaarstaan. Ze helpen mee, denken mee, storten altijd op tijd, rekeningen worden op tijd betaald. Mijn voorkeur qua bewindvoerder gaat echt uit naar Kees. Kees is echt een topper, maar ook Shelley is altijd behulpzaam.
Ik vind kees echt tof peer van bewindvoering ik ben blij dat ik bij hun zit als cliënt ik raad deze bewindvoerder aan iedereen die hulp nodig hebben schaam je niet om hulp te vragen als het om schulden gaat ik had ok schulden dankzij kees ben ik eindelijk vrij van schulden
Fijne bewindvoerder!! Stord leefgeld op tijd en erg behulpzam