Tijdens het eerste Commissiedebat over Sociale Zaken en Werkgelegenheid trad de nieuwe staatssecretaris voor Participatie en Integratie, Jurgen Nobel, voor het eerst op. Samen met staatssecretaris Struycken van Justitie boog hij zich over de grote uitdagingen rond armoedebestrijding en schulden. De boodschap van Nobel was glashelder: "Werk is de weg uit armoede."
In zijn 'mission statement' op rijksoverheid.nl legt Nobel uit hoe hij zijn beleid vorm wil geven: “Iedereen in ons land moet kunnen meedoen, ongeacht wie je bent.” Hij benadrukt een inclusieve aanpak waarin de nadruk ligt op wat mensen wél kunnen, in plaats van hen af te schrijven. Voor nieuwkomers betekent dit dat integratie prioriteit heeft. Dit houdt in dat zij Nederlands leren, een baan vinden en zich onze waarden eigen maken. Volgens Nobel is dit de basis voor een samenleving waarin iedereen kan bijdragen.
Tijdens het commissiedebat kwam zijn standpunt regelmatig naar voren: werk is niet alleen een middel om in het levensonderhoud te voorzien, maar ook een krachtig instrument om uit armoede te komen.
Hoewel dit eerste commissiedebat belangrijk was, bleek de opkomst van Kamerleden laag; slechts vijf van de zeventien fracties waren vertegenwoordigd, namelijk NSC, PvdA/GL, VVD, CU en PVV. De discussie richtte zich vooral op de risico’s van de groeiende populariteit van 'Buy Now, Pay Later' (BNPL)-diensten. Deze betalingsopties, die eerst voornamelijk online werden aangeboden, verschijnen nu steeds vaker in fysieke winkels. Dit brengt vooral jongeren in gevaar, omdat zij hierdoor sneller in de schulden kunnen raken zonder zich daarvan bewust te zijn.
In het radioprogramma Vroeg op NPORadio1 werd deze zorg besproken door NVVK-beleidsadviseur Gaby van Loon en Jessica Pieters, finalist voor Financiële Hulpverlener van het Jaar. Tijdens het commissiedebat kondigde de Kamer een hoorzitting aan om met BNPL-aanbieders in gesprek te gaan over de risico’s voor consumenten. Ook staatssecretaris Struycken benadrukte dat dit onderwerp hoog op zijn agenda staat binnen Justitie.
Een ander belangrijk aandachtspunt in het debat was het onderbenutten van inkomensondersteunende regelingen. Merlien Welzijn (NSC) vroeg hier expliciet aandacht voor. Ze benadrukte dat veel mensen niet de hulp krijgen waar ze recht op hebben, vaak omdat het systeem te ingewikkeld is. Bovendien zijn mensen soms huiverig om gebruik te maken van deze regelingen uit angst voor fouten of de verplichting om later geld terug te moeten betalen. Dit zorgt ervoor dat kwetsbare groepen onnodig in de kou blijven staan.
Het commissiedebat zal binnenkort worden afgesloten met een kort plenair debat, ook wel bekend als een tweeminutendebat. Hierin kunnen de fracties hun laatste standpunten toelichten en worden verdere besluiten genomen. De precieze datum hiervoor is nog niet bekend. Het is duidelijk dat de thema’s rond armoedebestrijding, schuldenpreventie en financiële educatie de komende maanden prioriteit zullen blijven houden in de politieke agenda.
Met deze focus op werk als oplossing en het tegengaan van schulden willen de nieuwe staatssecretarissen Nobel en Struycken een koers uitzetten die niet alleen gericht is op symptoombestrijding, maar ook op duurzame oplossingen. De inzet is duidelijk: een Nederland waarin iedereen kan meedoen en armoede structureel wordt aangepakt.