Budgetteren. Leuk is anders, maar iets extra’s hebben om te kunnen besteden willen we allemaal wel. Soms kun je met een kritische blik en een paar kleine aanpassingen behoorlijk wat besparen, als je maar weet waar te kijken. Daarom hebben we voor jou hieronder een aantal bespaartips op een rij gezet.
Roodstaan gebeurt niet altijd bewust en kan een onnodig hoge kostenpost vormen. Je betaalt meestal tussen de 9% en 12,9% rente over het bedrag dat je rood staat. Vaak staan mensen rood op hun betaalrekening, terwijl ze wel geld op hun spaarrekening hebben staan. Deze spaarrekeningen zijn regelmatig ook nog bij dezelfde bank. Momenteel is de rente voor sparen zeer laag (over het algemeen minder dan 1%) en is het dus financieel interessanter om het tekort op je betaalrekening aan te vullen om hoge kosten te voorkomen, dan het geld op je spaarrekening te laten staan.
Mensen met een lager inkomen komen soms in aanmerking voor ontheffingen van gemeentelijke belastingen of waterschapsbelasting. Zo’n ontheffing kun je aanvragen bij de gemeente. Deze bepaalt vervolgens of, en voor welke belastingen kwijtschelding mogelijk is. Hiervoor worden jouw vermogen, inkomen en uitgaven onder de loep genomen.
Heb je slechts tijdelijk te weinig inkomen en kom je daardoor niet in aanmerking voor de kwijtschelding van belastingen, dan kun je eventueel een betalingsregeling treffen met de gemeente. Bij een betalingsregeling krijg je meer tijd om de belastingschuld te betalen. De gemeente bekijkt echter per geval of er voldoende aanleiding is voor een dergelijke regeling.
Bewuster omgaan met gas, licht en water kan je maandelijks flinke bedragen schelen. Veel energieleveranciers geven online de beste tips om energie te besparen. Zo kan het bijvoorbeeld voordelig zijn om ’s nachts de thermostaat een graadje lager te zetten of om water te koken via een waterkoker, in plaats van op het fornuis.
Ook werkt het soms in je voordeel om over te stappen naar een andere energieleverancier. Via handige onafhankelijke energievergelijkers kun je eenvoudig berekenen hoeveel je aan energiekosten kunt besparen door over te stappen.
Naast energieleverancier, kan het soms ook voordelig uitpakken om over te stappen naar een andere verzekeraar. Veel verzekeringen lopen al langer, maar hebben we lang niet altijd nog nodig. Het kan vaak geen kwaad je premies eens goed onder de loep te nemen en te overwegen of het niet voordeliger is om over te stappen of om een verzekering misschien zelfs op te zeggen.
Verzekeringen om eens een blik op te werpen:
Daarnaast kan het soms voordelig zijn om meerdere verzekeringen onder te brengen bij één verzekeraar. Vaak geven verzekeringsmaatschappijen kortingen wanneer je meerdere polissen bij hen afsluit. Ga echter wel goed na of dit écht voordeliger is. Soms levert het meer geld op om overal de goedkoopste polis af te sluiten, dan de korting oplevert wanneer je alle verzekeringen bij dezelfde aanbieder afsluit.
Ook is het verstandig om je alleen te verzekeren tegen risico’s waarvan je de kosten niet zelf kunt dragen. Medische kosten of aansprakelijkheid zijn vaak te hoge bedragen, maar voor andere verzekeringen - zoals telefoonverzekeringen - kun je vaak ook zelf geld opzij zetten. Bereken wat voor bedrag je op zou bouwen als je de premie die je anders zou betalen, opspaart. Zo bouw je een handige buffer op.
Geld besparen hoeft niet ingewikkeld of saai te zijn, maar kost enige inspanning. Toch kan met minimale inzet al veel geld worden bespaard. Pas deze tips eens toe op je eigen financiën. Ga je uitgaven na en zie waarop jijzelf kunt besparen.