icon arrow

Jong en je rekeningen niet meer kunnen betalen

January 2025
rekeningen niet meer kunnen betalen

Financiële problemen. Het kan iedereen overkomen. De laatste jaren komen ook steeds vaker jongeren in de problemen. Een dure telefoon, misschien wel op jezelf en een flinke studieschuld: het zijn grote kostenposten in het leven van een jongvolwassene. Kostenposten waar ze zich vaak zelf nauwelijks van bewust zijn.


Oplopende cijfers

Vanaf je 18e krijg je er opeens veel (financiële) verantwoordelijkheden bij. Plots beschik je over je eigen geld en mag je hier zelf beslissingen over maken. Die zelfstandigheid heeft voordelen, maar ook veel nadelen. Hoe zit het eigenlijk met die zorgverzekering? En het kan vast geen kwaad de studielening nog wat op te schroeven. Uit de Schuldenmonitor van het Bureau Krediet Registratie (BKR) blijkt dat het aantal jongeren onder de 24 met schulden in de afgelopen vijf jaar (2015-2019) met 70 procent is toegenomen. Eén op de zeven mensen met betalingsproblemen is onder de dertig jaar. Omdat het BKR eventuele studieschulden in deze berekeningen niet meeneemt, liggen de daadwerkelijke aantallen waarschijnlijk nog hoger. 


Het ontstaan van schulden

Aan financiële problemen kunnen veel oorzaken ten grondslag liggen. Sommige jongeren krijgen van huis uit weinig financiële educatie mee en raken zo in de problemen. Anderen hebben moeite met sparen en vinden het lastig om toekomstige uitgaven in te schatten. Daarnaast zijn jongeren vaak gevoeliger voor reclames en vatbaarder voor verleidingen en groepsdruk. Schaamte zorgt er vaak voor dat ze te lang wachten met aan de bel trekken, waardoor schulden alleen maar verder oplopen.

In de Schuldenmonitor van het BKR zijn de gevolgen van de coronacrisis nog niet meegenomen, maar de verwachting is dat jongeren ook hier veel onder te lijden zullen hebben. Jongeren hebben vaak naast hun studie bijbaantjes in de horeca- of verkoopsector. Door de coronamaatregelen valt hun inkomen weg. Studenten op kamers kunnen vaak nauwelijks nog huur betalen en moeten of hun kamer verlaten, of meer geld lenen. De laatste optie heeft tot gevolg dat de studieschuld nog verder oploopt.

Het gevaar voor schulden ligt bij jongeren dus op de loer. Er zijn dan ook veel verschillende manieren waarop financiële problemen er bij in kunnen sluipen. Enkele voorbeelden van schulden onder jongeren zijn:

  • overbestedingsschulden, waarbij er meer wordt uitgegeven dan er binnenkomt; 
  • aanpassingsschulden, waarmee verwezen wordt naar schulden die optreden door de overgang in financiën wanneer iemand 18 jaar wordt;
  • onwetendheids- en vermijdingsschulden, welke optreden wanneer jongeren niet weten wat ze moeten doen en hierbij niet om hulp vragen (bijv. bij verzekeringen, uitkeringen, etc.);
  • compensatieschulden zijn schulden die gemaakt worden doordat er geld uit wordt gegeven aan dingen als drank en (soft)drugs om nare gevoelens te onderdrukken;
  • overlevingsschulden, schulden die voortkomen uit een opstapelend aantal rekeningen, zoals aanmaningen door het niet betalen van boetes;
  • informele schulden komen vaak voort uit geld lenen van vrienden of familie. Deze schulden zijn daarom vaak minder zichtbaar.


Gevolgen

Het hebben van schulden kan veel negatieve gevolgen hebben. Zo leveren de opstapelende rekeningen vaak veel stress op. Daarnaast presteren studerende jongeren met schulden vaak slechter op school door stress, vermoeidheid (al dan niet door werken) en weinig focus op hun studie. Ook vormen schulden een belemmering voor het opbouwen van een toekomst. Ieder binnenkomend salaris wordt direct uitgegeven, waardoor er weinig overblijft om te sparen voor later. Grote stappen, zoals uit huis gaan, worden hierdoor uitgesteld.


Wat kun je doen?

Schaamte zorgt er vaak voor dat financiële problemen veel te laat aan het licht komen. Volgens de Schuldenmonitor zit slechts 5 procent van de mensen met een betalingsachterstand in een schuldbemiddelingstraject. Belangrijk is om financiële problematiek bespreekbaar te maken. Bekijk samen met iemand welke oplossingen er zijn. Maak een overzicht en kijk bijvoorbeeld of je betalingsregelingen kan treffen met je schuldeisers, zodat schulden niet onnodig verder oplopen door incassokosten. Kom je er nog niet uit? Dan is het verstandig professionele hulp in te schakelen.

Veelgestelde vragen

Onze computer denkt momenteel nog even na over deze vragen. Geen zin om te wachten? Stel hier jouw vraag!

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Ontvang direct hulp

Ontvang direct hulp
Ontvang direct hulp

Locaties

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Saillant maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen