Bij het opstarten van een schuldregeling wordt niet alleen gekeken naar je inkomen, maar ook naar je vermogen. Maar hoeveel van dat vermogen wordt meegenomen bij het bepalen van je afloscapaciteit? De NVVK heeft hierover nieuwe richtlijnen opgesteld om te zorgen dat hulpvragers in heel Nederland op een eerlijke manier worden behandeld.
Om duidelijkheid te scheppen voor zowel hulpvragers als schuldhulpverleners, heeft de NVVK een notitie uitgebracht waarin staat beschreven hoe het vrij te laten vermogen moet worden vastgesteld. Beleidsadviseurs van de vereniging onderzochten verschillende methoden en presenteerden hun bevindingen aan het kernteam Kwaliteit van de NVVK.
Het doel? Een gestandaardiseerde aanpak creëren die zorgt voor gelijke behandeling, ongeacht waar iemand woont. Toch is er ruimte voor maatwerk, want zoals het kernteam opmerkt: "We willen ervoor zorgen dat er ruimte blijft om rekening te houden met iemands specifieke situatie."
De nieuwe aanpak van de NVVK stelt het volgende vast:
Dit vrij te laten bedrag wordt aangepast als er vaste lasten al zijn voldaan vóór de start van de schuldregeling.
Toeslagen die binnenkomen in de maand waarin de schuldregeling van start gaat, worden buiten de afloscapaciteit gehouden. Dit geldt ook voor toeslagen die tijdens de regeling ontvangen worden, aangezien deze bestemd zijn voor essentiële kosten zoals huur of zorgverzekering. De toeslagen zijn bedoeld om noodzakelijke uitgaven te dekken en mogen daarom niet worden ingezet om schulden af te lossen.
Wanneer er bij de start van een schuldregeling voorzienbare kosten zijn, zoals het eigen risico voor een zorgverzekering, mogen deze uitgaven ook worden vrijgesteld. Zo wordt voorkomen dat iemand die heeft gespaard voor essentiële uitgaven direct financieel klem komt te zitten zodra de regeling begint.
Daarnaast kunnen specifieke reserveringen voor onvermijdelijke kosten – mits goed onderbouwd – ook worden vrijgehouden. Het idee is dat mensen voldoende middelen hebben om hun vaste lasten te betalen zonder dat ze in nieuwe schulden vervallen.
Laten we enkele voorbeelden bekijken van hoe deze richtlijnen werken:
De notitie bevat ook richtlijnen voor bijzondere situaties:
Met deze nieuwe richtlijnen wil de NVVK zorgen voor een heldere en eerlijke benadering bij schuldregelingen. Het standaardiseren van de procedures biedt zowel hulpvragers als schuldhulpverleners meer duidelijkheid en voorkomt dat mensen in de beginfase direct in nieuwe financiële problemen belanden.
Door tegelijkertijd ruimte te laten voor maatwerk, kunnen de persoonlijke omstandigheden van hulpvragers worden meegewogen, wat bijdraagt aan een effectieve en duurzame schuldhulpverlening.