icon arrow

Onderzoek naar jongeren en zorgschulden van start

October 2024
Onderzoek naar jongeren en zorgschulden van start

De Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het incasso- en gerechtsdeurwaarderskantoor Syncasso hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoeksproject met de titel “Jongeren van zorgschulden naar duurzaam betaalgedrag.” Dit onderzoek, dat van september 2024 tot maart 2025 plaatsvindt, richt zich op het begrijpen en aanpakken van de groeiende problematiek rondom zorgschulden bij jongeren. Het doel is om duurzame oplossingen te ontwikkelen die deze schulden effectief bestrijden.

Waarom dit onderzoek?

Zorgschulden vormen een steeds ernstiger probleem voor jongeren in Nederland. Wanneer jongeren hun zorgpremies niet betalen, kunnen zij in een vicieuze cirkel van schulden terechtkomen. Dit heeft verregaande gevolgen, zoals verhoogde stress, achteruitgang van hun studieprestaties en langdurige financiële problemen. Dit werd ook aangetoond in een eerder onderzoek onder HvA-studenten.

Inhoud van het onderzoek

Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door HvA, UvA en Syncasso, bestaat uit twee fasen. In de eerste fase worden de oorzaken van zorgschulden onderzocht, en wordt het incassoproces vanuit het perspectief van de jongeren in kaart gebracht. De tweede fase richt zich op het ontwikkelen van nieuwe interventies die duurzaam betaalgedrag bevorderen, in samenwerking met jongeren, zorgverzekeraars en andere betrokken partijen.

Samenwerking en verwachte resultaten

De samenwerking tussen HvA, UvA en Syncasso combineert wetenschappelijke inzichten met praktische expertise om effectieve oplossingen te realiseren. Diverse zorgverzekeraars hebben al interesse getoond in dit initiatief. De verwachte resultaten van het onderzoek zullen waardevolle kennis opleveren die zal bijdragen aan de ontwikkeling van interventies, gericht op het verminderen van zorgschulden onder jongeren.

Veelgestelde vragen

Onze computer denkt momenteel nog even na over deze vragen. Geen zin om te wachten? Stel hier jouw vraag!

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Ontvang direct hulp

Ontvang direct hulp
Ontvang direct hulp

Locaties

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Saillant maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen